Raggae


Raggae denilince akla gelen ismimiz elbette Bob Marley fakat raggae bir kişiden daha büyük bir felsefe.

Raggae temelini din ve inanç sistemi olan Rastafariden alır. Her dinin kutsal bir yiyecek ve içeceği olduğundan Rastafari dininin de marihuanadır. Tabi böyle olunca da davul ve basların yavaşlamaması elde değil. 

Jamaica’dan çıkan rock, ska, kalipso ve rnb kültürlerine dayanan raggae dünyada sevgi, iyi niyet ve pozitifliği anlatır.  Türün ilham alındığı şarkılar ‘’Rhum Coca Cola ‘’ve ‘’Banana Beat Song.’’ Bu müziklerin tınısıyla kim mutlu olmaz ki..

Raggae 1960larda bugünkü anlamında ortaya çıktı. ‘’Do The Raggae’’ bugünkü anlamıyla ilk raggae şarkısı olarak kabul edilir. 60ların sonunda Bob Marleyin ünlü olmaya başlamasıyla birlikte müzik türünü tüm dünya tanır. Eğer dahada eskiye gidersek Bob Marley’i ve ilk grubundan Peter Tosh gibi isimleri keşfeden daha büyük efsaneler vardı. Lee Scratch Perry, Coxsonex. Bu efsaneler sayesinde Roots Raggae fazlasıyla ilerledi.

1980lerde elektronik tınılarla iç içe girmesiyle en çok etkilenen ikinci ülke İngiltere olmuştur. ‘’UB40 RED RED WİNE’’ kimse bilmese de eminim herkese tanıdık gelecektir. Aa çok tanıdık kesin dinlemişimdir, dediğinizi duyar gibiyim.

 

Bu türü bildiğim kadarıyla ülkemizde Sattas, Komik Günler ve Ais Ezhel devam ettiriyor..

 




Yorumlar